Blog 1: wij beginnen

Dinsdaggroep:

12 januari

En KleinAtelier is weer begonnen! Jammer genoeg wel online en niet in het tekenlokaal, maar hopelijk kan dat over niet al te lang weer. Om 14:00 zat iedereen klaar, thuis, achter de Ipad of de computer, en Bernadette begon de eerste online-meeting. Het thema dit jaar is weer het schilderen van een vogeltje, naar aanleiding van het gedicht van Jacques Prévert. We hadden vantevoren al de opdracht gekregen om na te denken over een vogeltje, gebaseerd op onze eigen persoonlijkheden. Sommigen van ons hadden al een heel verhaal bedacht, anderen pas een paar eigenschappen. Dat is allebei oké, omdat we pas over een hele tijd klaar hoeven te zijn met onze vogeltjes. Tijdens het maken van het schilderij zullen de verhalen langzaam maar zeker tot stand komen. Het idee is om aan het einde van het proces ons eigen vogelboekje bij elkaar te kunnen stellen!  

Na de kennismaking werd het tijd om aan de slag te gaan met het begin van het schilderij, de achtergrond. Met een wateroplosbare verf schilderden we een kooitje met een open deurtje, en erbij spulletjes die ons vogeltje zouden kunnen lokken. Iedereen had iets anders, want elk vogeltje houdt van andere dingen. Zo zaten we met zijn allen rustig te schilderen, voor een beeldschermpje, met het geluid van kwasten op de achtergrond, en soms een gesprekje. De eerste bijeenkomst ging zo snel voorbij, en toen was het alweer 15:30. Maar het was nog niet helemaal klaar voor deze week, want we moesten onze schilderijtjes buiten gaan neerzetten. Zo zou de verf hopelijk, als het gaat regenen, gaan uitlopen en de achtergrond op een mooie en gekke manier vervormen. Volgende week zullen we zien of dit is gelukt.  

 Tot volgende week dinsdag allemaal! 

 Katinka 

Vrijdaggroep:

15 januari

Vandaag hebben we de eerste echte kleinatelier gehad van het vrijdagsgroepje, online! Door de lockdown (en school verbouwing) kunnen we niet samen bijeenkomen in het kunstlokaal 306, maar dat stopt ons niet van creatief zijn. De opdracht die we gaan uitvoeren bij het atelier is dat we onze eigen verzonnen vogeltje gaan schilderen, maar met een literaire twist. Door verschillende stappen uit te voeren uit een gedicht gaan we uiteindelijk een gelaagde schildrij krijgen, wat voor meer diepte zorgt in het achtergrond maar ook een diepere betekenis geeft. De eerste ~45 minuten hadden we een introductie. Iedereen stelt zichzelf voor, en voor de mensen die al een naam voor hun vogeltje hadden bedacht en een gedichtje hadden, lazen ze het voor. Daarna kwamen de witte canvassen tevoorschijn! Op de eerste laag schilderen we een vogelkooitje, iedereen heeft een unieke vorm en kleur gekozen voor hun kooi. Sommigen gingen eerst kooi schetsjes maken in hun dummie. Het schilderen op doek doen we met plakkaatverf of een andere type verf die wateroplosbaar is. Op het einde lieten we allemaal onze schilderijen zien en nam ik een schermfoto voor in de digitale fotoalbum. Deze schilderijen gaan we buiten in onze tuinen of balkons ophangen, en laten we natuur mee schilderen. Als het regent zal het verf gaan druipen, en geeft dat een mooie uitgeveegde effect. Aanstaande week gaat het regenen, dus hopelijk doet moedernatuur goed haar best! -Munise

Foto’s op Album