3e dinsdag

Dit was alweer de eerste keer na de retraite. Na een heerlijke en mooie taart van Pisa van Ilse, begonnen we vandaag met een gast: Annelieke! Ze heeft ons met een hele mooie PowerPoint geïnformeerd over de vluchtelingensituatie op Lesbos.

Een paar weken geleden is in kamp Moria namelijk een brand ontstaan die het hele kamp heeft verwoest, gelukkig geen doden. Er wordt gesuggereerd dat een paar kampbewoners het zelf hebben aangestoken uit wanhoop en voor aandacht van de rest van Europa.

Helaas is dat niet gegaan zoals velen hoopten. Nederland bijvoorbeeld, neemt jaarlijks een bepaald aantal vluchtelingen op. Dit jaar worden door deze verschrikkelijke situatie 100 vluchtelingen meer opgenomen, maar volgend jaar weer honderd minder.

Nu zwerven alle 13.000 vluchtelingen uit het kamp ergens op het eiland rond zonder een dak boven hun hoofd. Griekenland heeft al snel na de brand een nieuw kamp voor 3000 mensen zoals eerst aangelegd maar dit is natuurlijk niet voldoende.

Dit jaar gaan we met het Atelier zelf kaarten maken en verkopen. De opbrengst gaat uiteraard naar een goed doel dat zich inzet voor de vluchtelingen op Lesbos. Volgende keer beginnen we met brainstormen over de kaarten.

Daarna zijn we apart verder gegaan waar we waren gebleven na de retraite. Sommigen maakten hun abstracte tekening af en anderen hun andere eindtekening. Bijna iedereen liep soms even vast maar Bernadette had goede adviezen zoals altijd. Ik zag bijvoorbeeld Rózsa op de kop tekenen, Britt was blind aan het tekenen en ik moest beter naar rest vormen kijken.

Ten slotte hebben we in een recordtempo opgeruimd en natuurlijk nog een polaroid foto gemaakt. Ik vrees trouwens dat iedereen ook helemaal is nat geregend onderweg (behalve Rózsa 🙂 Tot volgende week!

Groetjes Lize!

Fotoalbum